OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Obavijest prjevoznicima

E-mail Ispis

Pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj Zajednici, odnosno od 01.07.2013. godine, pravna ili fizička osoba smije obavljati djelatnost međunarodnog javnoga cestovnog prijevoza putnika ili tereta ako  posjeduje licenciju Zajednice, izdanu sukladno odredbama Uredbe (EZ-a) br. 1071/2009, Uredbe (EZ-a) br. 1072/2009 i Uredbe (EZ-a) br. 1073/2009.

Licenciju Zajednice izdaje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

U skladu s navedenim potrebno je da prijevoznici koji posjeduju važeću licenciju za obavljanje javnog prijevoza putnika ili tereta u međunarodnom cestovnom prometu popune i dostave ovaj obrazac Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, Upravi cestovnog i željezničkog prometa  na sljedeći način:

  • Fax. 01/6169-081
  • Poštom na adresu 10 000 Zagreb, Prisavlje 14
  • E-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (prijevoz tereta) ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (prijevoz putnika)


Za međunarodni prijevoz putnika autobusima (Uredba (EZ-a) br. 1073/2009)Za međunarodni cestovni prijevoz tereta (Uredba (EZ-a) br. 1072/2009)

Obrazac u privitku.

Attachments:
Download this file (EU licencija.doc)EU licencija.doc[ ]43 Kb
 

Usvojeni zaključci 6. susreta prijevoznika

E-mail Ispis

Na 6. susretu prijevoznika HOK-a u Zadru održana je konferencija za novinare na kojoj su predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Vladimir Celiščak, predsjednik Sekcije brodara Valter Grubica, predsjednik Sekcije prijevoza putnika Slavko Rich te predsjednik Sekcije taksi prijevoznika Krešimir Marančić iznijeli glavne probleme prijevozničke struke.

"Više od 10 tisuća obrtnika prijevoznika u Hrvatskoj danas je suočeno s poteškoćama u poslovanju. Otežana naplata, financiranje i rad na crno uništavaju i urušavaju hrvatsko obrtništvo i ekonomiju. Hrvatska danas nije na putu oporavka i jedna je od rijetkih zemalja koja ne osjeća postupni gospodarski rast", rekao je Ranogajec.

Na 6. susretu prijevoznika HOK-a vodila se rasprava o najznačajnijim aktualnim problemima prijevozništva, uz nazočnost predstavnika mjerodavnih ministarstava i drugih institucija a pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.
Na 6. susretu prijevoznika Hrvatske obrtničke komore su na temelju prezentacija, rasprava i prijedloga oko 200 sudionika, doneseni slijedeći zaključci, koje je prezentirao predsjednik Ceha prijevoznika Vladimir Celiščak.

ZAKLJUČCI

1. Traži se ukidanje Periodičkih tehničkih pregleda u skladu s provedenim promjenama u zemljama EU.

2. Potrebno je omogućiti kratkotrajna povremena zapošljavanja vozača u skladu s potrebama posla jer sadašnjim zakonskom regulativom ovo nije najpraktičnije riješeno.

3. Traži se da svi vozači u javnom cestovnom prijevozu tereta i putnika moraju imati odgovarajuću stručnu spremu (srednja stručna sprema u zanimanju vozač odnosno Početna kvalifikacija). Isto se traži za vozače kod prijavoza za vlastite potrebe koji upravljaju vozilima iznad 3.5 t najveće dopuštene mase i autobusima

4. Traži se da se prijevoz za vlastite potrebe zakonski regulira na način da se može obavljati samo vozilima do 7.5 t najveće dopuštene mase u krugu do 100 km.

5. Tražimo da se cijelo područje RH tretira kao jedinstvena zona rizika, gdje će troškovi obveznog osiguranja biti jednaki za sve, a ne kao sada u sedam različitih zona, što dio prijevoznika dovodi u neravnopravan položaj. Također, tražimo razinu cijena ne veću od susjednih konkurentnh zemalja.

6. Pretovar vozila je prekršaj za koji se kažnjavaju samo prijevoznici i vozači. Tražimo da odgovornost za ovo snose i naručitelji prijevoza, jer najčešće imaju bolju mogućnost ustanovljavanja stvarne mase tereta. Sve navedeno doprinjeti će manjem oštećenju javnih i nerazvrstanih cesta, te povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

7. Traži se preciznije definiranje uvjeta za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, te strože i učestalije kontrole svih nadležnih inspekcijskih službi o primjeni istih. Trenutno je lokalnim samoupravama ostavljen preširoki prostor za određivanje različitih kriterija za dobivanje dozvola, te iste često postavljaju nerealne uvjete, koji stvaraju probleme i dovode do apsurdnih situacija u poslovanju.

8. Traži se ukidanje Koncesijskog odobrenja koje uz sva davanja kojima je opterećeno poslovanje malih turističkih brodara predstavlja iznimno velik i nepotreban trošak. Plaćanjem navedene naknade mali turistički brodari stavljeni su u neravnopravan tržišni položaj s velikim brodarima koji navedenu naknadu nisu dužni plaćati. Ulaskom u EU te otvaranjem kabotaže mali brodari biti će u neravnopravnom položaju s obzirom da strani brodovi u svojoj zemlji ta davanje na plaćaju.

 

Podnošenje zahtjeva “kritične” i “nekritične” dozvole

E-mail Ispis

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije obavještava svoje  prijevoznike koji imaju licenciju za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta da su dužni podnijeti:

1. «Zahtjev za dodjelu kritičnih dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2013. godinu», te ga u  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dostaviti  do 15.10.2012. godine,

2. «Zahtjev za dodjelu nekritičnih dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2013. godinu», te ga u OKKZŽ dostaviti do 30.10.2012. godine.

Zahtjevi se mogu podignuti u Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije.

 

Seminari za obrtnike prijevoznike OKKZŽ

E-mail Ispis

U organizaciji: CroatiaPRO Odbor i Sektor za Promet i veze pri HGK u suradnji sa Carinskom upravom, La Logom d.o.o., te ŽK Krapina  na temu „Mogućnosti i poteškoće cestovnih prijevoznika prigodom ulaska RH u EU“ održan je seminar

13. – 14. rujna 2012. godine

u prostorijama ŽK Krapina, Trg Ljudevita Gaja 5, Krapina.

Cilj ovog seminara je pravovremena edukacija poduzetnika iz područja cestovnog teretnog prijevoza i otpremništva te njihova priprema za lakši ulazak na tržište EU. Seminar je zamišljen kao međusobna razmjena iskustava sudionika sa istovremenim predavanjima i objašnjenjima najnovijih postupaka pri upravljanju tvrtkama kao i novim carinskim procedurama te izmjenama zakona. Svrha svega je pravovremeno prenijeti znanje planiranja razvoja tvrtke i povećati konkurentnost našem gospodarstvu te ga upoznati sa trendovima koji se dešavaju oko nas i u svijetu a kako bi se na vrijeme stigli prilagoditi svim promjenama koje nas očekuju.

Predavač je mr.sc. Darko Vukadinović, La Log d.o.o.

 

Ispit o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza

E-mail Ispis

Potpuna prijava za ispit treba sadržavati:

1. popunjenu prijavnicu na ime osobe koja polaže ispit
2. dokaz o uplati (1.500,00 kuna)
3. izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika (dostavljaju samo osobe koje imaju najmanje pet godina radnog iskustva u organizaciji prijevoza)
4. presliku Diplome (dostavljaju samo osobe koje imaju završenu višu ili visoku naobrazbu pravnog, ekonomskog, prometnog ili strojarskog smjera)

Priručnik izdanje listopad 2011. važeći je priručnik, pomoću kojeg se kandidati pripremaju za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza.

Prijavnica i primjer Izjave za polaganje ispita o stručnoj osposobljenosti mogu se zatražiti u Područnim obrtničkim komorama, Udruženjima obrtnika ili ih preuzmite s naše web stranice (www.hok.hr/cro/cehovi/ispit_za_javni_cestovni_prijevoz).

Potpunu prijavu poslati na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , fax: 01/4846-610 ili pošaljite na adresu:
HRVATSKA OBRTNIČKA KOMORA
Odjel za organizaciju rada cehova
Prijava za polaganje ispita
Ilica 49/2
10 000 Zagreb

 

Više...
 

Predstavljeni Zahtjevi za podizanje konkurentnosti cestovnih prijevoznika

E-mail Ispis

Hrvatski cestovni prijevoznici žele podići svoju konkurentnost i ući u lojalnu tržišnu utakmicu sa prijevoznicima zemalja EU i zemalja u okruženju te je na  sastanku Koordinacije, održanom 17. siječnja 2012. godine u HOK-u predstavljeno 5 Zahtjeva  novoj Vladi.

Više...
 


Stranica 9 od 10

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner