OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Prijevoznici traže da ih se uključi u mjenjanje zakona koji ih more

E-mail Ispis

Na 7. susretu prijevoznika HOK-a održanom 11. i 12. prosinca u Varaždinskim Toplicama predstavljeni su zaključci koji obvezuju Ceh prijevoznika HOK-a da djeluje u cilju rješavanja ključnih problema prijevoznika:

1. Hrvatski cestovni prijevoznici sve su nekonkurentniji u odnosu na prijevoznike iz susjednih zemalja. U suradnji s mjerodavnim institucijama, a prvenstveno s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture potrebno je učiniti sve kako bi u donošenje zakonske regulative pravovremeno bili uključeni predstavnici svih prijevozničkih asocijacija (HOK, HGK, HUP). Jednostrane odluke o povećavanju naknada koje direktno utječu na konkurentnost grane koja je od velikog značaja za gospodarstvo u cjelini šteti međuinstitucionalnom dijalogu, ali što je još važnije i ukupnoj konkurentnosti gospodarstva.

2. Odgovornost kod pretovara vozila još uvijek nije riješena na zadovoljavajući način za prijevoznike. Pretovar vozila je prekršaj je za koji se, u sadašnjem trenutku, kažnjavaju samo prijevoznici i vozači. Tražimo da odgovornost za ovo snose i naručitelji prijevoza i utovarivači, jer najčešće imaju bolju mogućnost ustanovljavanja stvarne mase tereta. Sve navedeno doprinijet će manjem oštećenju javnih i nerazvrstanih cesta, povećanju sigurnosti cestovnog prometa, te smanjenju nelojalne konkurencije među prijevoznicima.

3. Traži se omogućavanje kratkotrajnih povremenih zapošljavanja vozača, kako je to riješeno u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, a u skladu s potrebama posla. Sadašnja zakonska regulativa ne omogućava prijevoznicima praktična rješenja, što koči djelatnost, povećava rad na crno i čini prijevoz manje konkurentnim.

4. Prijevoz za vlastite potrebe potrebno je zakonski regulirati na način da se može obavljati samo vozilima do 7.5 t najveće dopuštene mase u krugu do 100 km.

5. Hrvatskim cestovnim prijevoznicima koji se bave isključivo djelatnošću javnog cestovnog prijevoza potrebno je omogućiti povrat dijela trošarina koje su sadržane u cijeni goriva, kako je to praksa u nekim drugim državama članicama EU.

6. Traži se preciznije definiranje uvjeta za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza (npr. način plaćanja u povremenom prijevozu putnika) u Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu te strože i učestalije kontrole svih nadležnih inspekcijskih službi u primjeni istih (taksimetar prema Zakonu mora biti uključen u vozilu, što isključuje direktne pogodbe).

7. U Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, članak 60. definira obavljanje posebnog oblika prijevoza, gdje je između ostalog, ostavljen prostor i za mogućnost iznajmljivanja vozila s vozačem. S obzirom na kontradiktorna tumačenja i nesuglasice vezano uz primjenu ove odredbe na terenu, smatramo da je to potrebno preciznije definirati.

8. Sukladno odredbama Zakona o obrtu i Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, jedinice lokalne samouprave moraju omogućiti prijenos taksi dozvole unutar obitelji, ukoliko su zadovoljene sve zakonske odredbe.

Zaključke su na konferenciji za medije predstavili predsjednik Ceha prijevoznika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Vladimir Celiščak, predsjednik Sekcija brodara ovog Ceha Valter Grubica, potpredsjednik Sekcije taksi prijevoza Željko Petković te član Ceha prijevoznika HOK-a Mario Crnković.

 

Periodička izobrazba za KOD 95

E-mail Ispis

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije obavještava svoje obrtnike prijevoznike kako u suradnji s Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina i Pučkim otvorenim učilištem Auto moto centrom Nova Gradiška organizira periodičku izobrazbu vozača.

Radi se o vozačima  koji:

− upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE

− upravljaju autotaksi vozilima i koji obavljaju javni prijevoz putnika vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola B kategorije i moraju steći početnu kvalifikaciju

− upravljaju vozilima obavljanjem prijevoza za vlastite potrebe tereta i putnika upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE i koji moraju steći početnu kvalifikaciju.

Kod 95 je elektronički zapis na vozačkoj dozvoli kojim se potvrđuje da vozač koji upravlja vozilom C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorije, ima početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljava kroz periodičku izobrazbu.

Od ulaska u EU i u Hrvatskoj se primjenjuje Direktiva 2003/59EZ po kojoj vozači državljani država članica i vozači državljani trećih država koji su zaposleni u tvrtkama s poslovnim nastanom u državi članici i obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama u Republici Hrvatskoj, moraju steći početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu.

Do kada vozači moraju obaviti periodičku izobrazbu:
- svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola D1, D1E, D ili DE kategorije - do 10. rujna 2015.
- svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola C1, C1E, C ili CE kategorije - do 10. rujna 2016.

Centri za osposobljavanje koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovlasti za provođenje programa periodičke izobrazbe.

Po završetku tečaja polaznik dobije Potvrdu o provedenoj periodičkoj izobrazbi temeljem koje mu se dodjeljuje vozačka dozvola s upisanim KOD-om 95.

Svi zainteresirani obrtnici-prijevoznici svoju prijavu trebaju dostaviti što prije u Obrtničku komoru KZŽ, Magistratska 2. Krapina, tel. 049/ 300-545; fax: 049/370-616: e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Uz  prijavnicu-upisnicu potrebno je priložiti slijedeće dokumente:
1.         završnu svjedodžbu za zanimanje vozač ili svjedodžbu o stečenim početnim kvalifikacijama
2.         presliku osobne iskaznice
3.         rodni list
4.         presliku domovnice
5.         presliku vozačke dozvole.

 

Obavijest prijevoznicima

E-mail Ispis

OKKZŽ poziva sve svoje prijevoznike  koji imaju licenciju Zajednice za obavljanje međunarodnog prijevoza tereta da su dužni  u  Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture dostaviti uredno  popunjen obrazac zahtjeva za dodjelu kritičnih dozvola za međunarodni prijevoz tereta za 2015. godinu, od 1. do 15. listopada  2014. godine.

U prilogu su obrasci koje možete preuzeti i na stranicama MPPI.

 

Periodička izobrazba KOD 95

E-mail Ispis

Obrtnička komora KZŽ obavještava svoje obrtnike prijevoznike kako u suradnji sa  Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina i Pučkim otvorenim učilištem AUTO MOTO CENTROM Nova Gradiška organizira periodičku izobrazbu vozača koji:

− upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE,

− upravljaju autotaksi vozilima i koji obavljaju javni prijevoz putnika vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola B kategorije i moraju steći početnu kvalifikaciju,

− upravljaju vozilima obavljanjem prijevoza za vlastite potrebe tereta i putnika upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE i koji moraju steći početnu kvalifikaciju. 

Slijedeći termin izobrazbe su dva uzastopna vikenda i to 27. i 28. rujna,  te 05. i 06. listopada 2014. godine. 

ŠTO JE KOD 95? 

Kod 95 je elektronički zapis na vozačkoj dozvoli kojim se potvrđuje da vozač koji upravlja vozilom C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorije ima početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljava kroz periodičku izobrazbu.

Od ulaska u EU i u Hrvatskoj se primjenjuje Direktiva 2003/59EZ po kojoj vozači državljani država članica i vozači državljani trećih država koji su zaposleni u tvrtkama s poslovnim nastanom u državi članici i obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama u Republici Hrvatskoj, moraju steći početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu. 

DO KADA SE MORA OBAVITI PERIODIČKA IZOBRAZBA?

Svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola D1,D1E, D, ili DE kategorije, do 10. rujna 2015.

Svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola C1, C1E, C ili CE kategorije, do 10. rujna 2016.

TKO PROVODI PERIODIČKU IZOBRAZBU?

Centri za osposobljavanje koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovlasti za provođenje programa periodičke izobrazbe.

KAKO OBAVITI PERIODIČKU IZOBRAZBU?

Po završetku tečaja polaznik dobije Potvrdu o provedenoj periodičkoj izobrazbi temeljem koje mu se dodjeljuje vozačka dozvola s upisanim KOD-om 95.

Cijena izobrazbe iznosi 900,00 kuna.

Pozivamo sve zainteresirane da svoju ponudu dostave u Obrtničku komoru KZŽ, Magistratska 2. Krapina, tel. 049/ 300-545.

Uz Upisnicu potrebno je priložiti slijedeće dokumente:

  1.         Završnu svjedodžbu za zanimanje vozač ili Svjedodžbo o stečenim početnim kvalifikacijama,

  2.         Presliku osobne iskaznice

  3.         Rodni list,

  4.         Presliku domovnice,

   5.         Presliku vozačke dozvole

 

Dva nova Pravilnika za cestovni prijevoz

E-mail Ispis

Novi Pravilnik o posebnim o posebnim uvjetima za vozila kojima se obavlja javni cestovni prijevoz i prijevoz za vlastite potrebe te Pravilnik o početnoj i periodičkoj izobrazbi vozača objavljeni su 7. ožujka 2014. godine u “Narodnim novinama“ br. 31/14.  

Oba pravilnika stupaju na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama".  

 

Novi ispitni rok za upravitelje cestovnog prijevoza 5. travanj 2014.

E-mail Ispis

Obavještavamo Vas da će se sljedeći Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza “Upravitelj prijevoza“ održati u subotu, 5. travnja 2014.g. u Zagrebu.

Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 21. ožujka 2014.g.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

 Molim Vas da svim zainteresiranim kandidatima, koji se za prijavu ispita obrate u vaše Udruženje ili Područnu komoru omogućite preuzimanje dokumentacije koju Vam dostavljam u prilogu.

U prilogu Vam šaljem prijavnicu, uputu za prijavu ispita i često postavljena pitanja

Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

• Katalog pitanja izdanje prosinac 2013.

• Katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013

Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a (http://www.hok.hr/cro/cehovi/ispit_za_javni_cestovni_prijevoz). Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita upisati iznos od 1.600,00 kuna i “katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 


Stranica 6 od 10

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner