OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Sustav naplate cestarine „Platon“ pokrenut je u Rusiji

E-mail Ispis

Nastavno na raniju korespondenciju vezanu uz uvedeni sustav naplate cestarina na teritoriju Ruske Federacije „Platon“ izvješćujemo Vas o novim izmjenama i dopunama predmetnog zakonskog okvira, kako slijedi:

Sustav naplate cestarine „Platon“ pokrenut je u Rusiji od 15. studenog, a cestarina se plaća za kamione nosivosti više od 12 tona po tarifi od 1,53 RUR/km na državnim cestama. Zakonom je predviđeno da se, od 1. ožujka 2016., tarifa poveća do iznosa od 3,05 RUR/km.

26.11.2015. ruskom Parlamentu/Dumi upućen je prijedlog novog Zakona , a 15. prosinca 2015. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Zakon, koji utvrđuje postupak naplate cestarina za vozila nosivosti od 12 tona, a prema kojemu su značajno smanjene kazne za neplaćanje cestarine.

Predmetnim zakonom su utvrđene sljedeće izmjene i dopune: neplaćanje cestarina podleže naplati kazne od 5 tisuća RUR za vozača, te u slučaju fiksiranja sa kamerom – za vlasnika vozila. U slučaju ponavljanja prekršaja kazna će iznositi 10 tisuća RUR.

Sukladno drugim izmjenama, neće biti kažnjavano kretanje saveznom autocestom bez uplate cestarine za strana/inozemna vozila (prijevoznike), u slučaju ako vozilo nije prošlo više od 50 km od granice, a vozač je uspio platiti cestarinu do pokretanja prekršajnog postupka.

U slučaju, ako su prekršaji bili detektirani sa kamerama pri prekršaju nekoliko puta dnevno, vlasnik će snositi odgovornost samo za prvo detektiranje u istom danu.

Važno je napomenuti da Zakon također predviđa mogućnost zapljene vozila u vlasništvu stranog prijevoznika, s ciljem osiguranja naplate upravne kazne.

Sve relevantne informacije o sustavu naplate cestarina „Platon“ nalaze se na stranici www.platon.ru i stranici Federalne cestovne agencije www.rosavtodor.ru.

Radi lakšeg informiranja vlasnika transportnih sredstava, koji imaju dozvoljenu maksimalnu nosivost iznad 12 tona, otvoren je i call-center koji im 24 sata dnevno, na ruskom i engleskom jeziku, pruža podršku  (za pozive iz Rusije: 8-800-550-02-02 i za pozive iz inozemstva: +7-495-540-02-02).

Informacija je dostupna i na stranicama Hrvatske gospodarske komore na linku: http://www.hgk.hr/sektor-centar/sektor-medjunarodni/nove-cestarine-za-strane-slepere-u-rusiji-jos-vise-od-1-ozujka-ali-se-smanjuju-kazne?category=65

 

Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza

E-mail Ispis

Obavještavamo Vas da će se sljedeći Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održati u subotu 30. siječnja 2016.g. u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 31. siječnja 2016.

 Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 15. siječnja 2016.g.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

 Molim Vas da svim zainteresiranim kandidatima, koji se za prijavu ispita obrate vašem udruženju ili područnoj komori omogućite preuzimanje dokumentacije koja se nalazi na našoj web stranici: http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike.

 Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

  • Katalog pitanja izdanje prosinac 2013.
  • Katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013

 Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a (http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike). Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti  iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita upisati iznos od 1.600,00 kuna i “katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 

Izmjena prometnih propisa na Ukrajinskim cestama

E-mail Ispis

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj obavještava sve hrvatske vozače u vezi s izmjenama stavka 22.5 Prometnih propisa temeljem kojih na snagu stupa zabrana prijevoza djeljivih tereta kamionima po ukrajinskim autocestama.

Zabrana se odnosi na kamione koji imaju opterećenje jednostruke osovine više od 11 tona, dvostruke osovine iznad 16 tona, trostruke osovine iznad 22 tona ili ukupnu težinu više od 40 tona (za kontejnerske kamione – opterećenje jednostruke osovine iznad 11 tona, dvostruke osovine iznad 18 tona, trostruke osovine iznad 24 tona ili ukupna težina više od 44 tona, a na odabranim od strane Državne agencije za autoceste i Državne prometne inspekcije rutama za kontejnerske kamione – više od 46 tona).

Također, zabranjen je promet kamionima s osovinskim opterećenjem iznad 7 tona ili s ukupnom težinom većom od 24 tona na cestama lokalnog značaja.

 

Prometovanje na cestama Ruske Federacije

E-mail Ispis

Naplata cestarine za teretna vozila pri prometovanju na cestama Ruske Federacije

 Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Ruskoj Federaciji izvijestilo nas je o Uredbi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, da od 15. studenoga na snagu stupa naplata cestarine za teretna vozila na cestama Ruske Federacije.

Prema navedenim zakonskim uvjetima Ruske Federacije, svi domaći i strani prijevoznici (čija težina vozila prelazi 12 tona) moraju kupiti i ugraditi nadzorni sustav Platon.

 Uz postojećih 35 graničnih prijelaza na kojima se može kupiti navedeni sustav, on se može nabaviti i putem registracije na internetskoj stranici http://platon.ru/en/about/registration/ . Na priloženoj  poveznici za stranicu sustava Platon navedeni su svi uvjeti nabave sustava i načini plaćanja cestarine.

 Važno je napomenuti da su uz uporabu navedenog sustava određene i transportne rute. Drugim riječima, ako je plaćena cestarina na ruti Zagreb - Moskva, nije moguće bez plaćanja dodatne cestarine prometovati i do nekog drugog odredišta.

 Prema informacijama mjerodavnih Službi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, zakonske obveze moraju poštovati svi domaći i strani prijevoznici. Za neprimjenjivanje odredbi naplate cestarine za teretna vozila, zakonski je utvrđena i kazna za izbjegavanje plaćanja cestarine u iznosu od 450.000 RUR, a u slučaju ponavljanja prekršaja kazna iznosi 1.000.000 RUR. 

 Ljubazno Vas molimo da o navedenom obavijestite sve zainteresirane članice sa Vaše komore. Informacija je dostupna i na web stranicama Hrvatske gospodarske komore na poveznici: http://www.hgk.hr/udruzenja/udruzenje-cestovnog-teretnog-prometa/predstavnistvo-u-moskvi-na-snagu-stupa-naplata-cestarine-za-teretna-vozila-na-ruskim-cestama?category=67 .

 

Obavijest prijevoznicima linijskog prijevoza putnika

E-mail Ispis

u Narodnim novinama br. 114 od 21. listopada 2015. godine objavljen novi Pravilnik o dozvolama za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama. Isti se može naći na web stranici Narodnih novina na poveznici: 114 21.10.2015 Pravilnik o dozvolama za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

 

Kabotaža u međunarodnom prijevozu tereta u državama članicama EU

E-mail Ispis

Dana 1. srpnja 2015. godine ističe prvo dvogodišnje prijelazno razdoblje za primjenu članka 8. Uredbe(EZ) br. 1072/2009 Europskoga parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o zajedničkim pravilima za pristup tržištu međunarodnog cestovnog prijevoza tereta (preinačena) (SL L 300, 14.11.2009., str. 72.)

U skladu sa Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji primjenjuje se sljedeće:

U razdoblju od dvije godine od dana pristupanja Republike Hrvatske, odnosno do 1, srpnja 2015. hrvatski prijevoznici nemaju pravo obavljati kabotažu u cestovnom prijevozu tereta u drugim državama članicama, a prijevoznici iz drugih država članica nemaju pravo obavljati kabotažu u Republici Hrvatskoj

Do isteka prvog dvogodišnjeg razdoblja, države članice mogu Europskoj komisiji dostaviti obavijest o tome da li žele zabranu obavljanja kabotaže produljiti za još dvije godine ili da li namjeravaju primijeniti članak 8. Uredbe 1072/2009.  U državama članicama koje dostave obavijest da će primjenjivati članak 8, i onima koje do navedenog roka ne dostave nikakvu obavijest Komisiji, primjenjivat će se članak 8, odnosno hrvatskim prijevoznicima će biti dopušteno obavljanje kabotaže. Isto tako prijevoznicima iz tih država članica bit će dopušteno obavljanje kabotaže u Republici Hrvatskoj na način kako je to propisano člankom 8. Uredbe .

 

Više...
 


Stranica 5 od 10

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner