OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Prometovanje na cestama Ruske Federacije

E-mail Ispis

Naplata cestarine za teretna vozila pri prometovanju na cestama Ruske Federacije

 Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Ruskoj Federaciji izvijestilo nas je o Uredbi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, da od 15. studenoga na snagu stupa naplata cestarine za teretna vozila na cestama Ruske Federacije.

Prema navedenim zakonskim uvjetima Ruske Federacije, svi domaći i strani prijevoznici (čija težina vozila prelazi 12 tona) moraju kupiti i ugraditi nadzorni sustav Platon.

 Uz postojećih 35 graničnih prijelaza na kojima se može kupiti navedeni sustav, on se može nabaviti i putem registracije na internetskoj stranici http://platon.ru/en/about/registration/ . Na priloženoj  poveznici za stranicu sustava Platon navedeni su svi uvjeti nabave sustava i načini plaćanja cestarine.

 Važno je napomenuti da su uz uporabu navedenog sustava određene i transportne rute. Drugim riječima, ako je plaćena cestarina na ruti Zagreb - Moskva, nije moguće bez plaćanja dodatne cestarine prometovati i do nekog drugog odredišta.

 Prema informacijama mjerodavnih Službi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, zakonske obveze moraju poštovati svi domaći i strani prijevoznici. Za neprimjenjivanje odredbi naplate cestarine za teretna vozila, zakonski je utvrđena i kazna za izbjegavanje plaćanja cestarine u iznosu od 450.000 RUR, a u slučaju ponavljanja prekršaja kazna iznosi 1.000.000 RUR. 

 Ljubazno Vas molimo da o navedenom obavijestite sve zainteresirane članice sa Vaše komore. Informacija je dostupna i na web stranicama Hrvatske gospodarske komore na poveznici: http://www.hgk.hr/udruzenja/udruzenje-cestovnog-teretnog-prometa/predstavnistvo-u-moskvi-na-snagu-stupa-naplata-cestarine-za-teretna-vozila-na-ruskim-cestama?category=67 .

 

Obavijest prijevoznicima linijskog prijevoza putnika

E-mail Ispis

u Narodnim novinama br. 114 od 21. listopada 2015. godine objavljen novi Pravilnik o dozvolama za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama. Isti se može naći na web stranici Narodnih novina na poveznici: 114 21.10.2015 Pravilnik o dozvolama za obavljanje linijskog prijevoza putnika.

 

Kabotaža u međunarodnom prijevozu tereta u državama članicama EU

E-mail Ispis

Dana 1. srpnja 2015. godine ističe prvo dvogodišnje prijelazno razdoblje za primjenu članka 8. Uredbe(EZ) br. 1072/2009 Europskoga parlamenta i Vijeća od 21. listopada 2009. o zajedničkim pravilima za pristup tržištu međunarodnog cestovnog prijevoza tereta (preinačena) (SL L 300, 14.11.2009., str. 72.)

U skladu sa Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji primjenjuje se sljedeće:

U razdoblju od dvije godine od dana pristupanja Republike Hrvatske, odnosno do 1, srpnja 2015. hrvatski prijevoznici nemaju pravo obavljati kabotažu u cestovnom prijevozu tereta u drugim državama članicama, a prijevoznici iz drugih država članica nemaju pravo obavljati kabotažu u Republici Hrvatskoj

Do isteka prvog dvogodišnjeg razdoblja, države članice mogu Europskoj komisiji dostaviti obavijest o tome da li žele zabranu obavljanja kabotaže produljiti za još dvije godine ili da li namjeravaju primijeniti članak 8. Uredbe 1072/2009.  U državama članicama koje dostave obavijest da će primjenjivati članak 8, i onima koje do navedenog roka ne dostave nikakvu obavijest Komisiji, primjenjivat će se članak 8, odnosno hrvatskim prijevoznicima će biti dopušteno obavljanje kabotaže. Isto tako prijevoznicima iz tih država članica bit će dopušteno obavljanje kabotaže u Republici Hrvatskoj na način kako je to propisano člankom 8. Uredbe .

 

Više...
 

Kabotaža u međunarodnom prijevozu tereta u državama članica EU

E-mail Ispis

Obavijest prijevoznicima o kabotaži u međunarodnom prijevozu tereta u državama članica EU - u privitku.

 

Attachments:
Download this file (UCP Kabotaza.pdf)UCP Kabotaza.pdf[ ]378 Kb
 

OBAVIJEST PRIJEVOZNICIMA OKKZŽ

E-mail Ispis

KONTAKT CENTAR ZA PRUŽANJE I PRIKUPLJANJE INFORMACIJA U SVEZI S PROVOĐENJEM PROPISA O MINIMALNOJ PLAĆI U NJEMAČKOJ

Pozivamo prijevoznike OKKZŽ koji obavljaju prijevoz tereta ili putnika do / od i u tranzitu preko državnog područja Republike Njemačke da se u slučaju potrebe za informacijama, pojašnjenjima te u slučaju bilo kakvih poteškoća koje se odnose na provedbu Zakona o minimalnoj plaći u Njemačkoj obrate u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture / Uprava cestovnog i željezničkog prometa, Sektor cestovnog prometa:

Kontakt službenici:
Jure Lovrić, tel.: 01 6169 083 / e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Krešimir Gregurec, tel.: 01 6169 457 / e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


 

Obavijest prijevoznicima

E-mail Ispis

Od 1. siječnja 2015. godine, obrtnici koji obavljaju prijevozničku djelatnost na teritoriju Njemačke obveznici su isplate minimalne plaće od 8,5 EUR.

Hrvatski cestovni prijevoznici koji između ostalog rade i u Njemačkoj, od 1. siječnja obvezni su svoje radnike prijaviti njemačkoj Saveznoj upravi za financije - Bundesfinanzdirektion West u Kölnu - te naznačiti početak i očekivano trajanje posla na njemačkom teritoriju. To obuhvaća tranzit, kabotažu (prijevoz između mjesta unutar jedne države) i prekogranični promet s polaskom ili odredištem u Njemačkoj.

Prije no što počnu prijevozničku aktivnost u Njemačkoj strani prijevoznički obrti i tvrtke Saveznoj upravi za financije - Bundesfinanzdirektion West u Kölnu trebaju dostaviti sljedeće informacije:

-          Prezime, ime i datum rođenja zaposlenika
-          Početak i očekivano trajanje posla na njemačkom teritoriju
-          Adresu na kojoj se čuvaju dokumenti
-          Pismo kojim se potvrđuje da će, prema zahtjevu, poslodavac osigurati dokaz da je vozaču isplaćena minimalna plaća (prva registracija).

Obavijest se treba poslati u pisanom obliku na njemačkom jeziku. Ona može uključivati sve poslovanje za vremensko razdoblje do 6 mjeseci. Izmjene i modifikacije planiranih transportnih planova ne moraju se slati njemačkoj carini nakon što im je poslana prva obavijest.

Poslodavac mora bilježiti početak, završetak i trajanje radnih sati odrađenih na teritoriju Njemačke najkasnije 7 (sedam) dana nakon što je izvršen transport. Taj dokument (evidencija) mora se čuvati najmanje 2 (dvije) godine na njemačkom ili stranom teritoriju. Ukoliko se dokument čuva izvan Njemačke, treba dodati potvrdu kojom se garantira da će traženi dokumenti biti na raspolaganju njemačkoj carini kako bi se olakšala provjera.

Strani profesionalni vozači (prijevozničke tvrtke i obrti) bez prebivališta u Njemačkoj moraju imenovati predstavnika ili agenta koji ima svoje prebivalište u Njemačkoj. Ta osoba će biti odgovorna prema njemačkoj vladi u slučaju nepoštivanja minimalne plaće.

Dodatne informacije i potrebni obrasci (desno na linku na web stranici njemačke carine) od dana, 19. prosinca 2014. dostupni su na www.zoll.de.

http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Arbeit/Meldungen-bei-Entsendung/meldungen-bei-entsendung_node.html

Kontakt u Carini:

Nancy Schaarschuch
Informations- und Wissensmanagement Zoll
Central information unit
Carusufer 3-5
01099 Dresden
Tel.: 0351/44834-530
Fax: 0351/44834-590

Hauptzollamt Köln
Stolberger Straße 200 50933 Köln
Postfach 45 05 20 50880 Köln
Telefon:  0221 27252-0
Fax:  0221 27252-1211
E-Mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu:
Botschaft der Republik Kroatien
Ahornstr. 4
10787 Berlin
T: 0049 30 21915514
0049 30 23628955
E-Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
http://de.mvep.hr

E-Mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
(Upit je moguće posati na engleskom jeziku!)
Internet: www.zoll.de

 


Stranica 5 od 10

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner