OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh prijevoznika
Ceh prijevoznika

Održana zajednička sjednica Ceha prijevoznika i putničkog prijevoza OKKZŽ

E-mail Ispis

Dana 4. ožujka 2016. godine u prostorijama OKKZŽ održana je zajednička 1. konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika i putničkog prijevoza OKKZŽ mandatno razdoblje 2014.-2018. godina.

Na prijedlog predsjednika Ceha prijevoznika OKKZŽ Darija Filipaja (predstavnika UO Krapinske Toplice) za potpredsjednika izabran je Mladen Sinković (predstavnik UO Sveti Križ Začretje), a na prijedlog predsjednika putničkog prijevoza OKKZŽ Josipa Hanžeka (predstavnik UO Stubica) za potpredsjednika izabran je Miljenko Filipčić (predstavnik UO Krapinske Toplice).

Na zajedničkoj sjednici prisutni članovi Cehova raspravljali su o aktivnostima vezanim uz Program rada za 2016. godinu, kao i o aktualnoj problematici o kojoj će se raspravljati na 8. Susretu prijevoznika u Vinkovcima, na kojem će ispred OKKZŽ sudjelovati predsjednici strukovnih Cehova g. Filipaj i g. Hanžek.

Svi prisutni članovi Cehova jednoglasno su podržali prijedlog Ceha prijevoznika HOK-a o prijeko potrebnom imenovanju strukovnog  predstavnika za prijevoz u Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskog sabora.

Tijekom rasprave u kojoj su sudjelovali svi prisutni istaknuta je problematika nelojalne konkurencije malih obrtnika nasuprot velikih poduzeća te ih se radi istog najčešće isključuje iz obavljanja linijskog prometa. Naime kako veliki prijevoznici mogu u svom poslovanju  dopustiti gubitak izlaskom na tržište uz dampinške cijene, malim obrtnicima u ovoj branši je praktički nemoguće ostvariti isto.

Uz navedenu činjenicu potvrđena je i konstatacija kako  malim obrtnicima veliki problem predstavlja i obnova voznog parka te bi pritom od velike važnosti bilo sufinanciranje dijela kamata i sličnih politika koje bi prepoznale specifičnost i važnost ove struke na području RH.

Zajednički je detektirana problematika djelovanja inspekcijskih službi koje svojim drastičnim, nekorektno visokim i represivnim kaznama vrlo često uzrokuju zatvaranje obrta prijevozničke djelatnosti kako tereta tako i putnika. Nastavno, uz obvezu informiranja i edukacije potrebno je osobito zaustaviti prontno kažnjavanje obrtnika visokim i nerealnim kaznama a koje su vrlo čete banalne i uzrokovane nepoznavanjem nekog članka, nove mjere ili pravila u zakonodavstvu koja je u primjeni tek nedavno! Da su ove činjenice od krucijalne važnosti za obrtnike prijevozničke djelatnosti potvrđuju i statistički podaci temeljem kojih bilježimo kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji sa danom 31.12.2006. godine djelovalo ukupno 425 obrta prijevozničke djelatnosti, dok sa danom 31.12.2015. godine bilježimo ukupno 225 obrta prijevozničke djelatnosti (dakle 200 obrta manje). Ovi statistički podaci su uistinu poražavajući stoga je potrebno hitno donošenje mjera i alata kojima će se zaustaviti ovaj drastični pad obrta prijevozničke djelatnosti.

Sukladno navedenom od krucijalne je važnosti definirati naplatu iznosa kazne u određenom omjeru na godišnji prihod pravne ili fizičke osobe kao što je to regulirano u nekim zemljama EU, a što bi u konačnici ako se i utvrdi potreba za financijskim kažnjavanjem, bilo u određenom razmjeru i pritom malom obrtniku ne bi bila uzrok zatvaranja obrta i svih ostalih za obrtnika, zaposlenika i državu pratećih  problema.  U daljnjoj raspravi prisutnih članova Ceha detektiran je problem sve većeg broja odlaska vozača na rad u inozemstvo te potreba za hitnim reagiranjem i organizacijom prekvalifikacije za zanimanje vozač od strane HZZ-PU Krapina koji je i upoznat s ovom problematikom.

Uz sve navedeno raspravljalo se ovom prigodom i o problemu obveze plaćanja HRT-u za radio prijemnike, te se jednoglasno podržava inicijativa pokrenuta od strane HOK-a da se ova obveza smanji u nekom formatu kao što je to omogućeno ugostiteljskoj djelatnosti ili prema mišljenju prisutnih da da se ukine. Ovu problematiku potrebno je  zajednički u suradnji s HGK i HUP-om pokušati riješiti na zadovoljstvo obrtnika i poduzetnika.

Zajednička sjednica Ceha prijevoznika i putničkog prijevoza OKKZŽ zaključena je pozitivnim reagiranjem na pokrenuti projekt HOK – ZNA te se pritom iščekuje i ponuda povoljnije nabave goriva kao i drugog potrošnog materijala i rezervnih djelova.

 

Periodička izobrazba za KOD 95

E-mail Ispis

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije obavještava svoje obrtnike prijevoznike kako u suradnji s Veleučilištem Hrvatsko zagorje Krapina i Pučkim otvorenim učilištem Auto moto centrom Nova Gradiška organizira periodičku izobrazbu vozača.

Radi se o vozačima  koji:

− upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola kategorije C1, C1E, C ili CE ili vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE

Kod 95 je elektronički zapis na vozačkoj dozvoli kojim se potvrđuje da vozač koji upravlja vozilom C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE kategorije, ima početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljava kroz periodičku izobrazbu.

Od ulaska u EU i u Hrvatskoj se primjenjuje Direktiva 2003/59EZ po kojoj vozači državljani država članica i vozači državljani trećih država koji su zaposleni u tvrtkama s poslovnim nastanom u državi članici i obavljaju cestovni prijevoz javnim cestama u Republici Hrvatskoj, moraju steći početnu kvalifikaciju i redovito se osposobljavati kroz obveznu periodičku izobrazbu.

Do kada vozači moraju obaviti periodičku izobrazbu:
- svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola D1, D1E, D ili DE kategorije - do 10. rujna 2015.
- svi vozači koji upravljaju vozilom za koje je potrebna vozačka dozvola C1, C1E, C ili CE kategorije - do 10. rujna 2016.

Centri za osposobljavanje koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ovlasti za provođenje programa periodičke izobrazbe.

Po završetku tečaja polaznik dobije Potvrdu o provedenoj periodičkoj izobrazbi temeljem koje mu se dodjeljuje vozačka dozvola s upisanim KOD-om 95.

Svi zainteresirani obrtnici-prijevoznici svoju prijavu trebaju dostaviti što prije u Obrtničku komoru KZŽ, Magistratska 2. Krapina, tel. 049/ 300-545; fax: 049/370-616: e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Prijavnicu možete dobiti u OKKZŽ, a uz  prijavnicu-upisnicu potrebno je priložiti slijedeće dokumente:
1.         završnu svjedodžbu za zanimanje vozač ili svjedodžbu o stečenim početnim kvalifikacijama
2.         presliku osobne iskaznice
3.         rodni list
4.         presliku domovnice
5.         presliku vozačke dozvole.

 

Sustav naplate cestarine „Platon“ pokrenut je u Rusiji

E-mail Ispis

Nastavno na raniju korespondenciju vezanu uz uvedeni sustav naplate cestarina na teritoriju Ruske Federacije „Platon“ izvješćujemo Vas o novim izmjenama i dopunama predmetnog zakonskog okvira, kako slijedi:

Sustav naplate cestarine „Platon“ pokrenut je u Rusiji od 15. studenog, a cestarina se plaća za kamione nosivosti više od 12 tona po tarifi od 1,53 RUR/km na državnim cestama. Zakonom je predviđeno da se, od 1. ožujka 2016., tarifa poveća do iznosa od 3,05 RUR/km.

26.11.2015. ruskom Parlamentu/Dumi upućen je prijedlog novog Zakona , a 15. prosinca 2015. godine, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Zakon, koji utvrđuje postupak naplate cestarina za vozila nosivosti od 12 tona, a prema kojemu su značajno smanjene kazne za neplaćanje cestarine.

Predmetnim zakonom su utvrđene sljedeće izmjene i dopune: neplaćanje cestarina podleže naplati kazne od 5 tisuća RUR za vozača, te u slučaju fiksiranja sa kamerom – za vlasnika vozila. U slučaju ponavljanja prekršaja kazna će iznositi 10 tisuća RUR.

Sukladno drugim izmjenama, neće biti kažnjavano kretanje saveznom autocestom bez uplate cestarine za strana/inozemna vozila (prijevoznike), u slučaju ako vozilo nije prošlo više od 50 km od granice, a vozač je uspio platiti cestarinu do pokretanja prekršajnog postupka.

U slučaju, ako su prekršaji bili detektirani sa kamerama pri prekršaju nekoliko puta dnevno, vlasnik će snositi odgovornost samo za prvo detektiranje u istom danu.

Važno je napomenuti da Zakon također predviđa mogućnost zapljene vozila u vlasništvu stranog prijevoznika, s ciljem osiguranja naplate upravne kazne.

Sve relevantne informacije o sustavu naplate cestarina „Platon“ nalaze se na stranici www.platon.ru i stranici Federalne cestovne agencije www.rosavtodor.ru.

Radi lakšeg informiranja vlasnika transportnih sredstava, koji imaju dozvoljenu maksimalnu nosivost iznad 12 tona, otvoren je i call-center koji im 24 sata dnevno, na ruskom i engleskom jeziku, pruža podršku  (za pozive iz Rusije: 8-800-550-02-02 i za pozive iz inozemstva: +7-495-540-02-02).

Informacija je dostupna i na stranicama Hrvatske gospodarske komore na linku: http://www.hgk.hr/sektor-centar/sektor-medjunarodni/nove-cestarine-za-strane-slepere-u-rusiji-jos-vise-od-1-ozujka-ali-se-smanjuju-kazne?category=65

 

Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza

E-mail Ispis

Obavještavamo Vas da će se sljedeći Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održati u subotu 30. siječnja 2016.g. u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 31. siječnja 2016.

 Prijava za ispit mora biti poslana najkasnije 15 dana prije određenog ispitnog roka, tj. do 15. siječnja 2016.g.

Povjerenstvo je dužno uputiti polaznicima pisani dopis za pristupanje ispitu najkasnije 7 dana prije početka ispita.

 Molim Vas da svim zainteresiranim kandidatima, koji se za prijavu ispita obrate vašem udruženju ili područnoj komori omogućite preuzimanje dokumentacije koja se nalazi na našoj web stranici: http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike.

 Za pripremu kandidata za polaganje ispita o stručnoj osposobljenost koriste se:

  • Katalog pitanja izdanje prosinac 2013.
  • Katalog pitanja i odgovora izdanje prosinac 2013

 Katalog pitanja može se preuzeti sa web stranice HOK-a (http://www.hok.hr/cehovi/ispit_za_prijevoznike). Katalog pitanja i odgovora moguće je naručiti  iz HOK-a uz naknadu u iznosu od 100,00 kuna (na istoj uplatnici kojom se uplaćuje naknada za polaganje ispita upisati iznos od 1.600,00 kuna i “katalog pitanja i odgovora“ će biti poslan na adresu poštom).

 

Izmjena prometnih propisa na Ukrajinskim cestama

E-mail Ispis

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj obavještava sve hrvatske vozače u vezi s izmjenama stavka 22.5 Prometnih propisa temeljem kojih na snagu stupa zabrana prijevoza djeljivih tereta kamionima po ukrajinskim autocestama.

Zabrana se odnosi na kamione koji imaju opterećenje jednostruke osovine više od 11 tona, dvostruke osovine iznad 16 tona, trostruke osovine iznad 22 tona ili ukupnu težinu više od 40 tona (za kontejnerske kamione – opterećenje jednostruke osovine iznad 11 tona, dvostruke osovine iznad 18 tona, trostruke osovine iznad 24 tona ili ukupna težina više od 44 tona, a na odabranim od strane Državne agencije za autoceste i Državne prometne inspekcije rutama za kontejnerske kamione – više od 46 tona).

Također, zabranjen je promet kamionima s osovinskim opterećenjem iznad 7 tona ili s ukupnom težinom većom od 24 tona na cestama lokalnog značaja.

 

Prometovanje na cestama Ruske Federacije

E-mail Ispis

Naplata cestarine za teretna vozila pri prometovanju na cestama Ruske Federacije

 Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Ruskoj Federaciji izvijestilo nas je o Uredbi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, da od 15. studenoga na snagu stupa naplata cestarine za teretna vozila na cestama Ruske Federacije.

Prema navedenim zakonskim uvjetima Ruske Federacije, svi domaći i strani prijevoznici (čija težina vozila prelazi 12 tona) moraju kupiti i ugraditi nadzorni sustav Platon.

 Uz postojećih 35 graničnih prijelaza na kojima se može kupiti navedeni sustav, on se može nabaviti i putem registracije na internetskoj stranici http://platon.ru/en/about/registration/ . Na priloženoj  poveznici za stranicu sustava Platon navedeni su svi uvjeti nabave sustava i načini plaćanja cestarine.

 Važno je napomenuti da su uz uporabu navedenog sustava određene i transportne rute. Drugim riječima, ako je plaćena cestarina na ruti Zagreb - Moskva, nije moguće bez plaćanja dodatne cestarine prometovati i do nekog drugog odredišta.

 Prema informacijama mjerodavnih Službi Ministarstva prometa i transporta Ruske Federacije, zakonske obveze moraju poštovati svi domaći i strani prijevoznici. Za neprimjenjivanje odredbi naplate cestarine za teretna vozila, zakonski je utvrđena i kazna za izbjegavanje plaćanja cestarine u iznosu od 450.000 RUR, a u slučaju ponavljanja prekršaja kazna iznosi 1.000.000 RUR. 

 Ljubazno Vas molimo da o navedenom obavijestite sve zainteresirane članice sa Vaše komore. Informacija je dostupna i na web stranicama Hrvatske gospodarske komore na poveznici: http://www.hgk.hr/udruzenja/udruzenje-cestovnog-teretnog-prometa/predstavnistvo-u-moskvi-na-snagu-stupa-naplata-cestarine-za-teretna-vozila-na-ruskim-cestama?category=67 .

 


Stranica 4 od 9

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner