OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Cehovi Ceh ugostitelja
Ceh ugostitelja

Restorani vlasnika i članova OKKZŽ na listi 20 najboljih restorana u Središnjoj Hrvatskoj

E-mail Ispis

Osam restorana iz Krapinsko-zagorske županije nalazi se na listi 20 najboljih restorana u Središnjoj Hrvatskoj prema izboru Dobrih restorana - zajedničkog projekta Jutarnjeg lista i VInarta. U zagrebačkom hotelu Esplanade prošli su tjedan proglašeni najbolji među najboljim restoranima i chefovima Hrvatske po izboru Dobrih restorana. Već petu godinu zaredom jedini ovakav izbor u Hrvatskoj, koji je nastao kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta, donosi kompletan pregled po pojedinim regijama onih koji su zaslužili da ih se naziva top-restoranima Hrvatske.

Više...
 

Članovi OKKZŽ zabilježili uspješan nastup na Štruklijadi 2016.

E-mail Ispis

U subotu, 14. svibnja 2016. godine u prostoru vodenog parka Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama održana je Štruklijada, tradicionalna manifestacija koju su po osmi put organizirali Krapinsko-zagorska županija i Županijska turistička zajednica, s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela - zagorskih štrukli.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dodijelili su diplomu za najbolje pripremljene štrukle Matiji Guliji iz tvrtke Zebrano koji je kao tajnu pobjede istaknuo upotrebu isključivo domaćih sastojaka. Drugo mjesto osvojila je slastičarna Torte i kolači Tri užitka vl. Štefica Gulija, dok je treće najbolje štrukle pripremila ekipa Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Proglašenjem pobjednika završen je natjecateljski dio 8. Štruklijade na kojoj su se za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmetala 24 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica.

Župan Željko Kolar je nakon proglašenja pobjednika rekao "Promocija i brendiranje naših proizvoda poput zagorskih štrukli je ono što nam treba u budućnosti. U narednom razdoblju trebamo konačno do kraja zaštititi naše štrukle te ovdje u Zagorju napraviti i jednu tvornicu  u kojoj ćemo ih i proizvoditi" poručio je župan Kolar i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje Štrukliajde, a osobito gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću "koji podržava apsolutno svaku akciju promoviranja turizma naše Bajke na dlanu. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo organizacijom Štruklijade i tradicionalno snažnom povezanošću Zagorja i Zagreba. Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije ovom tradicionalnom događanju  prisustvovao je potpredsjednik Tomica Jurinjak.

Ocjenjivački sud koji je kušao sve štrukle natjecatelja i potom ocijenio najbolje činili su dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i direktor hrane i pića u hotelu Sheraton Branko Čukelj, glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan te etablirani zagorski kuhar i počasni član Hrvatske kulinarske akademije Slavko Večerić.

Samu je manifestaciju otvorila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, a sve prisutne goste pozdravili su i pomoćnica ministra turizma Martina Jantol te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. Zagorske su kuhare svojim dolaskom podržali i saborski zastupnici Tomislav KončevskiMarija Puh te zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek. Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli počelo je kao kulinarski show u kojem su snage odmjerili  učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada. Program je vodila Doris Pinčić Rogoznica, a u popratnom programu nastupili su Dino Miklaužić, Trnje Live Acoustic te KUD Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica.

Promotivna akcija u 14 zagorskih ugostiteljskih objekata s popustom od 50% na zagorske štrukle traje do 22. svibnja. Popis restorana od kojih su mnogi članovi OKKZŽ možete pronaći na web stranici www.struklijada.com.hr

 

Uspješno organiziran posjet regiji Kulinarisches Vulkanland

E-mail Ispis

KRAPINA – Dana 11. travnja 2016. godine zahvaljujući financijskoj potpori Krapinsko-zagorske županije, a na inicijativu Ceha ugostitelja, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) uspješno je organizirala posjet članova regiji Kulinarisches Vulkanland u Austriji gdje su posjetili primjere dobre prakse „lanac Kulinarskih 9“.

Prema programu prvi posjet bio je hotelu Genusshotelu Riegersburg gdje  su  članovi OKKZŽ bili upoznati s izborom certificiranih proizvoda te regije. Hotel predstavlja ambasadora regije budući da nudi striktno izvrsne domaće kulinarske proizvode, a u opskrbnoj mreži nema niti jednog velikog dobavljača-veletrgovca. U sklopu hotela mogle su se kušati i kupiti delicije „kulinarskih 9“ ponuđača te regije ( njih više od 70 malih lokalnih ponuđača).

Nakon Genusshotela slijedio je posjet delikatesi Fink i Haberl u selu Walkerdorf gdje su članovi OKKZŽ bili upoznati s načinom proizvodnje njihovih proizvoda baziranih na obradi  vlastitog voća i proizvoda domaćih poljoprivrednika, a u njihovu kvalitetu su se kroz degustaciju mogli i sami uvjeriti.

Jednako tako interesantan posjet bio je u octionici i destilarnici Goelles Manufaktur u selu Stang gdje se preko 30 godina treća generacija obitelji Goelles bavi obradom vlastitog i susjednih farmi  voća, te proizvode ocat, rakiju i likere. I ovom prigodom članovi OKKZŽ su mogli degustirati standardni jabučni ocat kao i kreativni ocat od rajčice, maline, dunje itd.  Članovi OKKZŽ su se ujedno mogli uvjeriti zašto 1 dcl. balzamičnog octa starog 20 godina ima cijenu koštanja od 75 EURA, kao što su se uvjerili u raznoliki sklad  mirisa i okusa raznih rakija i likera koje ova obitelj uspješno proizvodi u ovom području.

Nastavno, slijedio je posjet Vulcano Schinkenmanofakttur u selu Auersbach, gdje je familija Habel prije 10 godina započela s uzgojem i preradom svinjskog mesa i mesnih prerađevina-okusa Vulcano. Pored multimedijalne prezentacije obrade šunke u Vulcano pršut, članovi OKKZŽ uvjerili su se i u kakvoću poznatog i svjetski nagrađivanog pršuta, a najukusniji je bio i čips od pršuta.

Zaključno posjet ovoj regiji završio je u čokoladarnici Zotter u blizini Riegersburga, gdje se posjetio i permakulturni restoran uz nezaboravnu degustaciju čokoladne sirovine, čokoladnih polu-proizvoda, čokoladnih izvora, čokoladnih pića te razno raznih čokoladnih pasta, blokova uz razne vrste dodataka aroma, voća i sl.

Bio je ovo dobar primjer udruživanja svih dionika ove regije koji su se zajednički uključili u animaciju, prezentaciju te plasman svih usluga i proizvoda ove regije prezentirajući na taj način život u ovoj regiji posebnim i zanimljivim za posjet mnogobrojnim gostima. Njihova zajednička suradnja preporukom i prodajom domaćih proizvoda osigurala je da novac cirkulira prvenstveno u regiji i ta ista regija koja je prije 20 godina bila najzaostalija danas u Austriji bude brendirana  posebnom regijom u kojoj si možete priuštiti domaće proizvode domaćih proizvođača te za domaću kvalitetu dobiti i više nego odgovarajuću cijenu.

Cijela regija funkcionira na način da se svi dionici redovno sastaju razmjenjuju i nadopunjavaju usluge i proizvode novim inovativnim komponentama temeljenim na dobivenim informacijama i iskustvima njih samih kao i posjetitelja ove regije uz napomenu kako je ova vizija temelj regionalne politike.

 

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika o izmjenama propisa

E-mail Ispis

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a na nedavno održanoj sjednici raspravljao o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Naglasak je stavljen na određivanje tzv. „nepušačkih zona“, tj. na odredbu prema kojoj predstavnička tijela jedinica područne (regionalne) samouprave, općina ili gradova, mogu posebnom odlukom na svojem prostoru odrediti javni prostor na kojem je pušenje u potpunosti zabranjeno (tzv. „nepušačka zona“). Nepušačka zona ne može uključivati otvorene javne ili privatne prostore.

Ceh smatra kako nije dobro rješenje prepustiti takvu odluku lokalnoj/regionalnoj vlasti, a ujedno takvo rješenje ostavlja dosta otvorenih pitanja. Naime, nije jasno koje su to otvoreni javni ili privatni prostori, koji nisu uključeni u nepušačku zonu. Nadalje, što s lokalima koji imaju rješenje o pušačkom prostoru ili prostoru za pušenje? Pitanje je i ako se u takvim lokalima (koji imaju rješenje) sada zbog "nepušačke zone" zabrani pušenja, tko će nadoknaditi štetu vlasnicima lokala koji su uložili u odgovarajuće ventilacijske sustave i drugu opremu vezano za pušenje?

Članovima Ceha prezentirane su promjene u zakonodavstvu, koje se odnose na ugostiteljsku djelatnost, a vezano za zakon o radu i zaštitu na radu. Zaključak Ceha je da se zatraži sastanak s resornim ministarstvima, prije svega Ministarstvom turizma i resornim Ministarstvom poduzetništva i obrta, kako bi se potaknulo rješavanje ugostiteljske problematike.

Na sjednici je bilo riječi i o pripremama za 29. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se ujesen održati u Splitu, o suradnji s ugostiteljima iz Slovenije, Austrije i Italije te o lokalnoj problematici struke.

 

Nadzor fiskalizacije 12.-13.2. kod ugostitelja i cvjećara

E-mail Ispis

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti, ovlašteni službenici Ministarstva financija – Porezne uprave provoditi će pojačane nadzore 12. i 13. veljače kod poreznih obveznika koji obavljaju ugostiteljsku i cvijećarsku djelatnost.

Preciznije, radi se o djelatnostima:

- pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, picerije, slastičarne, kafići i sl.) i

- trgovine na malo na štandovima i tržnicama (cvijeće).

Ovlašteni službenici Porezne uprave će samostalno, ali i u suradnji s drugim nadzornim službama, kroz organizirane zajedničke akcije tijekom cijele 2016. godine obavljati nadzore primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Porezna uprava poziva sve građane kao i pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost da prijave sve nepravilnosti s kojima se susreću putem besplatnog telefona 0800-1001, web servisa „Pišite nam“ na http://www.porezna-uprava.hr/bi/Stranice/Pisite-nam.aspx ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

 

Kolektivni ugovori ugostiteljstva i građevinarstva prošireni na sve poslodavce i zaposlene

E-mail Ispis

Odluke o proširenju na sve poslodavce i radnike - dvaju kolektivnih ugovora u djelatnostima ugostiteljstva odnosno građevinarstva stupile su na snagu 19. prosinca, 8 dana od objave u Narodnim novinama br. 134 od 11.12.2015.

Odluke je donio ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, naime, na temelju Zakona o radu ministar može, na prijedlog svih stranaka kolektivnog ugovora, proširiti primjenu kolektivnog ugovora sklopljenog s udrugom poslodavaca ili udrugom poslodavaca više razine - na poslodavca koji nije član udruge poslodavca ili udruge poslodavca više razine koja je potpisnica toga kolektivnog ugovora.

Odluka o proširenju primjene Dodatka 1. o izmjenama i dopunama Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva može se naći na poveznici http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_12_134_2525.html a

Odluka o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora graditeljstva može se pročitati na

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2015_12_134_2524.html

Kolektivni ugovori i njihovi dodaci na koje se odnose ove dvije odluke mogu se naći u Narodnim novinama ili na poveznici:

http://www.mrms.hr/ministarstvo-rada-i-mirovinskoga-sustava/socijalno-partnerstvo/katalog-zakona-i-propisa/popis-prosirenih-kolektivnih-ugovora/

 


Stranica 5 od 6

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner