OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Naslovna Klanjec
Klanjec

INSPEKCIJA I VODIČ ZA UGOSTITELJE

E-mail Ispis

Vodič za ugostitelje i pružatelje ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu te za korisnike tih usluga 

 

 

1.     Uvod

 

Zakonom o pružanju usluga u turizmu („Narodne novine“, broj: 130/17.) i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Narodne novine“, broj: 99/18.) donesene su velike novosti u pogledu ovlaštenja turističkog inspektora, jer se uvodi primjena načela oportuniteta.

Načelo oportuniteta znači da turistički inspektor neće podnijeti optužni prijedlog, odnosno izdati prekršajni nalog, ili naplatiti kaznu na mjestu izvršenja prekršaja ako:

-          nadzirana pravna ili fizička osoba tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno do donošenja rješenja otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru, što će turistički inspektor utvrditi u zapisniku

-          je za utvrđene nepravilnosti doneseno rješenje, a nadzirana osoba je postupila po izvršnom rješenju inspektora

-          nadzirana osoba očitovanjem na zapisnik preuzme obvezu da u određenom roku otkloni nepravilnosti i nedostatke utvrđene u inspekcijskom nadzoru za koje nije izrečena upravna mjera, a turistički inspektor utvrdi da je počinjen prekršaj.

Radi ispunjenja ove obveze turistički inspektor će nadziranoj osobi izdati pisanu naredbu u sklopu zapisnika o obavljenom inspekcijskom nadzoru u kojoj će točno odrediti obvezu i rok za izvršenje, a ovisno o prirodi obveze.

Više...
 

NADZOR FISKALIZACIJE-POREZNA I CARINSKA UPRAVA

E-mail Ispis

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 6. do  12. lipnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- G 45.2 – Održavanje i popravak motornih vozila,

- I 56.2 – Djelatnost keteringa i ostale djelatnosti pripreme i usluživanja pića i

- H 49.32 – Taksi služba.

 

PRIJAVITE SE NA 52. MEĐUNARODNI OBRTNIČKI SAJAM U CELJU

E-mail Ispis

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova HOK-a na 52. Međunarodnom obrtničkom i poduzetničkom sajmu u Celju 2019., najvećem obrtničkom sajmu u široj regiji, koji će se održati od 10. do 15. rujna 2019. godine.

Add attachmentAdd attachment
 

PREDSJEDNIK HOK-a NA SASTANKU S MINISTROM PROMETA

E-mail Ispis

Ministar Butković na sastanku s prijevoznicima RH dogovorio da će od Republike Slovenije tražiti povlašteni status za hrvatske prijevoznike

Sukladno upitima prijevoznika OKKZŽ kao i ostalih POK-ova održan je sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, koja je od ovog ministarstva tražila pomoć u rješavanju problema u sektoru prijevoza koji će nastati zbog odluke Republike Slovenije da zabrani prometovanje određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvori pojedine granične prijelaze.

Današnji sastanak u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održao se na inicijativu Hrvatske obrtničke komore, koja je od ovog ministarstva tražila pomoć u rješavanju problema u sektoru prijevoza koji će nastati zbog odluke Republike Slovenije da zabrani prometovanje određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvori pojedine granične prijelaze. Premda su u slovenskoj odluci, koja stupa na snagu 1. lipnja 2019., prisutne iznimke za hrvatske prijevoznike iz županija koje graniče sa Slovenijom (uključujući i Ličko senjsku županiju), za prijevoznike iz Dalmacije i Slavonije zabrane iz ove odluke mogle bi biti katastrofalne.

Suočen s problematikom koju su iznijeli predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilijo Bajlo i potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Boris Kos, ali i drugi predstavnici cjelokupnog  prijevozničkog sektora RH, ministar Butković zajamčio je da se koriste svi diplomatski kanali da se iznimke iz odluke prošire na sve hrvatske prijevoznike. Također, poduzet će se sve radnje kako bi se na sastanku s ministricom infrastrukture Republike Slovenije koji se planira održati 4. lipnja, dogovorilo da se zabrane korištenja međudržavnih prijelaza između RH i Slovenije ne primijenjuju na sve slovenske i hrvatske prijevoznike (što uključuje sve slovenske granične prijelaze, ali Mursko Središće s naše strane). Na pregovore sa Slovenijom bit će uključeni i predstavnici Ceha prijevoznika HOK-a. Zaključno, ministar Butković dao je čvrsto obećanje da će se zabrana prometovanja na podravskoj magistrali odnositi samo na prijevoznike u tranzitu.

Još jednom naglašavamo da Slovenska odluka o zabrani prometovanja određenim pravcima za prijevoznike u tranzitu i zatvaranju pojedinih graničnih prijelaza stupa na snagu već u subotu, 1. lipnja 2019. godine, stoga prijevoznike pozivamo na oprez. Prema informacijama koje imamo, slovenska policija će odmah izricati novčane kazne. Posebice se to odnosi na granične prijelaze koje hrvatski prijevoznici učestalo koriste: Pasjak, Rupa, Razvor, Lupinjak, Dubrava Križovljanska i Trnovec.

Podsjećamo da je Ministarstvo infrastrukture Republike Slovenije uputilo službeni dopis vezan uz zabranu korištenja pojedinih cesta i graničnih prijelaza od 1. lipnja 2019.

Prema dobivenim informacijama:

-       zabranjuje se korištenje cesta G1-6 (Jelšane – Postojna) i G1-7 (Starod – Kozina) za vozila u tranzitu osim za vozila koji imaju sjedište/podružnicu ili odredište u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj županiji, a kreću se prema Italiji,

-       ograničava se korištenje graničnih prijelaza Središče ob Dravi i Zavrč za vozila iznad 7,5 tona nosivosti osim za one koji imaju početnu i završnu točku u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. Granični prijelazi Dobovec i Bistrica ob Sotli bit će zatvorene za sva teretna vozila iznad 7,5 tona koja su u tranzitu kroz Sloveniju,

-       granični prijelazi Gibina, Razkrižje, Ormož i Gornji Leskovec bit će zatvoreni za sva teretna vozila iznad 7,5 tona bez obzira nalaze li se u tranzitu kroz Sloveniju ili imaju ishodišnu točku točnije cilj u Sloveniji.

U nastavku se nalazi kontakt slovenskog koordinatora nadležnog za primjenu novih pravila:

DAMIJAN LESKOVŠEK , t: 00386 1 47 88 179, e: ' ); // -->Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript " target=_self> Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Ispred OKKZŽ ova informacija proslijeđena je na uvid Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije s zamolbom da se i od strane Županije pokuša utjecati na riješenje ove goruće problematike članova OKKZŽ.

Add attachmentAdd attachment
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 14

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner