OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Naslovna Bedekovčina
Bedekovčina

Nagrada koju poslodavac može isplatiti radniku, za sebe osobno mogu isplatiti i obrtnici

E-mail Ispis

Nastavno na traženje Hrvatske obrtničke komore, Porezna uprava izvijestila:

Nagrada koju poslodavac može isplatiti radniku, za sebe osobno mogu isplatiti i obrtnici!

Na internetskoj stranici Porezne uprave, danas je objavljena Obavijest o neoporezivoj isplati nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika sljedećeg sadržaja:

Dana 1. prosinca 2018. godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak (Narodne novine broj 106/18). Prema navedenom Pravilniku od 1. prosinca 2018. godine porez na dohodak se ne plaća na isplaćene nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u iznosu do 5.000,00 kuna godišnje.

Skrećemo pozornost da iz postojećih odredbi Zakona o porezu na dohodak (članak 33.) i Pravilnika o porezu na dohodak (članak 7. i 35.) proizlazi, da nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5.000,00 kn godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti (iz članka 29. Zakona o porezu na dohodak). Napominjemo da se nagrada za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika mora isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne.“ (izvor: https://www.porezna-uprava.hr/)

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja ovakvo tumačenje, jer je važno postići da obrtnici budu prepoznati kao oni koji zbog svog iznimnog doprinosa gospodarstvu trebaju biti nagrađeni, a ne zakinuti.

Međutim, ovakvim tumačenjem obrtnici bi bili u mogućnosti isplatiti sebi osobno i ostale neoporezive svote koje inače isplaćuju radnicima (jubilarna nagrada, dar u naravi za samog sebe te isto tako otpremninu prilikom odlaska u mirovinu i sl.), a na koje proteklih godina nisu imali pravo.

Do sada se odredba iz čl. 35. st. 6. Pravilnika o porezu na dohodak (iznosi naknada, potpora i nagrada poreznih obveznika koji obavljaju samostalne djelatnosti iz članka 29. Zakona za njih osobno, u visini i na način propisan člankom 7. Pravilnika o porezu na dohodak) primjenjivala selektivno od strane Ministarstva financija uzevši u obzir da se pojedine naknade nisu mogle isplatiti obrtnicima, koji nisu imali status radnika.

Sa željom da se izbjegnu moguće nejasnoće i poteškoće u primjeni propisa u praksi, Hrvatska obrtnička komora žurno je zatražila dodatnu potvrdu Ministarstva financija o gore navedenim potencijalnim mogućnostima, kako bi članove izvijestila o eventualnim pozitivnim promjenama u primjeni ovih propisa, koji su do sada bili nepovoljni za obrtnike.

 

 

Dodijeljenja priznanja obrtnicima

E-mail Ispis

U petak, 23.11.2018. godine održana je svečana sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Bedekovčina. Na sjednici je usvojen Financijski plan  i Program rada Udruženja za 2019.godinu.

Nakon radnog dijela Skupštine, predsjednik Udruženja obrtnika Bedekovčina Stjepan Kotarski i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško dodijeli su priznanja obrtnicima koji 2018. godine obilježavaju jubilarne godine rada u obrtništvu.
Za dvadeset godina u obrtništvu priznanje su primili:

Silva Jakuš, vlasnica obrta JAKUŠ proizvodnja, trgovina i poljoprivreda,

Ivan Pavlek, vlasnik obrta KEP-PAVLEK glazure i keramika

Za dvadeset i pet godina u obrtništvu priznanje su primili:

Brigita Rogan, vlasnica obrta BAN - tiskara, izrada štambilja, alata i kožne galanterije,

Lidija Hudovsky, vlasnica obrta Pletenje - trgovina "LIDIJA",

Stjepan Hrvoj, vlasnik obrta Građevinar "HRVOJ"

Antun Babić, vlasnik obrta Trgovina  "BABIĆ",

Dražen Sedak, vlasnik obrta ELEKTRO-SEDAK

Zvonko Peršin, vlasnik obrta GRADING-PER visoko i niskogradnja

Josip Tomaševski, vlasnik obrta BEDEX-SUPERTOM, obrt za trgovinu, pekarnu, turizam, ugostiteljske i turističke usluge i poljoprivredu,

Za četrdeset godina obrtništva priznanje je primio
Željko Rogan, vlasnik obrta AUTO-TAKSI

Povelju Hrvatske obrtničke komore  za izniman doprinos razvoja obrtništva i obrtničkih institucija primio je Zlatko Sente.

Zahvalnicu Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos strukovnom obrazovanju za potrebe obrtništva primio je  Ivan Gorički

 

 

Plakete Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije

E-mail Ispis

Dana 05. studenog 2018. godine u domaćinstvu Udruženja obrtnika općine Krapinske Toplice, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ), u znak obilježavanja dana osnutka 4. studenog 1994. godine, 2.  svečanom sjednicom Skupštine obilježila je Dan Komore.

Nakon uvodnih pozdrava i izlaganja domaćina i uzvanika uručene su plakete OKKZŽ-e za 2018. godinu.Brončanu plaketu kao priznanje obrtnicima OKKZŽ-e za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva između ostalih primio je i obrtnik iz Udruženja obrtnika Bedekovčina gosp. Vlado Franc, vlasnik obrta FRAMONT.

 

Humanitarni koncert

E-mail Ispis

Zajedničkim odlaskom sa drugim Udruženjima, obrtnici Udruženja obrtnika Bedekovčina prisustvovali su humanitarnom koncertu koji se je održavao dana 31.listopada u KD Lisinski, te kupnjom ulaznica podržali humanitarnu akciju za "Prijenosni inkubator za Zagorje".

 

 

Održana sjednica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Bedekovčina

E-mail Ispis

Dana 30.listopada održana je 2.sjednica Upravnog odbora Udruženja obrtnika Bedekovčina. Na sjednici se je raspravljalo između ostalog i o Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2018. g., Finacijskom planu za 2019.g., Programu rada za 2019.g. Na kraju sjednice članovima Upravnog odbora pridružili su se načelnik Općine Bedekovčina g.Darko Ban i njegov zamjenik g.Janko Buzjak, te su izvjestili članove Upravnog odbora o aktualnostima koje se odvijaju na području općine.

 


Stranica 4 od 21

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner