OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Od 2019. doprinos za šume plaćaju samo veliki poduzetnici

E-mail Ispis PDF

Novi Zakon o šumama (Narodne novine 68/2018) donosi niz novih odredbi među kojima se posebno ističe djelomično ukidanje obveze plaćanja doprinosa za opće korisne funkcije šuma.

Naime prema novom Zakonu ovu naknadu plaćaju samo pravne i fizičke osobe koje u Hrvatskoj obavljaju gospodarsku djelatnost, a ostvaruju prihode veće od tri milijuna kuna godišnje.

To znači sve tvrtke i obrti, odnosno fizičke i prave osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, a koje ostvaruju ukupni godišnji prihod manji od tri milijuna kuna su oslobođene ove naknade.

Ova se odredba koja je propisana člankom 65. Zakona o šumama primjenjuje od 1. siječnja 2019. godine, što znači da su svi poduzetnici dužni napraviti obračun na Obrascu OKFŠ i platiti doprinos za šume za 2018. godinu s obvezujućim rokom do 30. travnja 2019. godine.

Novim Zakonom o šumama za obveznike naknade opće korisnih funkcija šuma, iznos naknade i dalje ostaje 0,0265% ukupnog  ostvarenog prihoda u prethodnoj godini.

 

Ukida se predstojeća obveza licenciranja računovodstvenih servisa

E-mail Ispis PDF

Ministarstvo financija zauzelo je konačni stav i donijelo odluku o ukidanju odredbe iz čl. 7. st. 4. Zakona o računovodstvu čime se napokon ukida predstojeća obveza licenciranja računovodstvenih servisa

Time je napokon skinuto veliko breme s leđa računovođa koji su odavno izrazili svoje nezadovoljstvo uvođenjem ovakvog dodatnog opterećenja u ionako već opterećenu struku. Đurđica Mostarčić, predsjednica sekcije računovođa HOK-a bila je i članica radne skupine koju je osnovalo Ministarstvo financija po pitanju licenciranja računovođa i snažno se zalagala da se usvoji stajalište Hrvatske obrtničke komore.

Dana 12. listopada 2018. godine na sastanku radne skupine Mostarčić je predstavnicima Ministarstva financija i Porezne uprave dodatno naglasila da su računovođe bitna karika gospodarstva no ujedno i jedna od najopterećenijih struka, konstantno pod pritiskom novih izmjena zakona i dodatnih obveza koje se ne tiču računovodstvene struke. "Zakoni se prečesto mijenjaju, upute su nejasne za provedbu, a rok za prilagodbu gotovo da i ne postoji", napomenula je Mostarčić dodavši da je sekcija računovođa HOK-a voljna i spremna više učestvovati u zakonskim izmjenama.

Sekcija računovođa HOK-a najmlađa je sekcija pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, osnovana krajem 2017. godine. U samo nekoliko mjeseci djelovanja Sekcija računovođa bila je vrlo aktivna u promicanju svoje struke i rješavanju problema s kojima se u praksi susreću. Izradili su Kodeks računovođa – koji ima za cilj zaštititi i unaprijediti struku. Ministarstvu financija podnijeli su opsežne prijedloge za unaprjeđenje postojećih propisa i tražili ukidanje obveze licenciranja - sve kako bi se računovođama olakšao rad. Sekcija je organizirala i prvi Okrugli stol računovođa u Zagrebu u travnju ove godine, a kroz rujan i listopad okrugli stolovi već su održani u Osijeku i Zadru. Pozivamo sve da idući tjedan posjete Okrugli stol računovođa u Rijeci.

Ažurirano Srijeda, 17 Listopad 2018 12:06
 

Jednoglasno potvrđen novi mandat predsjednika OKKZŽ Davora Pleška

E-mail Ispis PDF

Na zajedničkoj 12. sjednici starog saziva i 1. konstituirajućoj sjednici Skupštine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije (OKKZŽ) novog saziva održanoj 10. listopada 2018. godine, stari saziv prihvatio je Izvještaj o radu OKKZŽ u mandatnom razdoblju 2014.-2018. godina. Zaključno stari saziv Skupštine OKKZŽ upoznat je s informacijom o provedenim Izborima u devet pripadajućih Udruženjima obrtnika OKKZŽ.

Sukladno propisanom poslovničkom slijedu rada novog saziva Skupštine, jednoglasno je odlučeno da će dosadašnji predsjednik Davor Pleško i u slijedećem četverogodišnjem mandatnom razdoblju obnašati dužnost predsjednika OKKZŽ. Za potpredsjednike Komore izabrani su Miro Čaržavec (predsjenik UO grada Zaboka) i Dragutin Ulama (predsjednik Međuopćinskog Udruženja obrtnika Klanjec)

Na konstituirajućoj sjednici verificirani su mandati za mandatno razdoblje 2018. -2022. godina:

- članova Upravnog odbora Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije: Stjepan Kotarski (UO Bedekovčina), Nenad Kučiš (UO gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice), Dragutin Ulama (MUO Klanjec), Vladimir Vidović (UO grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj), Mirko Blažičević (UO općine Krapinske Toplice), Josip Grofelnik (UO Pregrada, Hum na Sutli, Desinić), Ivica Roginić (UO Sveti Križ Začretje), Miro Čaržavec (UO grada Zaboka), Darko Varga (UO Zlatar).

- članova Skupštine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije: Stjepan Kotarski-UO Bedekovčina, Nenad Kučiš, Stanko Čičko, Zdravko Košec, Sanja Lež, Renata Stepan-UO Stubica, Branko Greblički, Ivica Mlinarić-MUO Klanjec, Damir Čulček, Tomica Jurinjak, Mario Kiseljak, Mario Petek-UO Krapina, Dario Filipaj-UO Krapinske Toplice, Lidija Božiček, Davorka Hohnjec, Ivan Pildek-UO Pregrada, Franjo Sente-UO Sveti Križ Začretje, Tomislav Mihelić, Mario Očić, Davor Pleško -UO Zabok, Višnja Loparić, Ivan Štahan, Darko Varga-UO Zlatar.

- članovi Nadzornog odbora Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije: Martina Jurinjak, Valerija Kiseljak i Silvija Sirovec -UO Krapina.

- predstavnici OKKZŽ za člana Skupštine HOK-a Dragutin Ranogajec-UO Krapina i Darko Varga-UO Zlatar.

Članovi Skupštine OKKZŽ ovom su prilikom  jednoglasno istaknuli  kandidaturu Dragutina Ranogajca za novi mandat obnašanja dužnosti predsjednika Hrvatske obrtničke komore. Zahvalu na iskazanom povjerenju kao i iskrene čestitke na imenovanju predsjedniku OKKZŽ Davoru Plešku i svim imenovanim dužnosnicima OKKZŽ za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine uputio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec s osvrtom na uspješno ostvarene i novo ciljano planirane aktivnosti.

Ovom prigodom predsjednik Davor Pleško je ispred OKKZŽ uz riječi zavale, uručio prigodne poklone dosadašnjim članovima Upravnog odbora Mladenu Županiću (član Upravnog odbora od 1998. do 2018.) i Vladi Večeriću (član Upravnog odbora od 2015. do 2017.) kao i potpredsjednicima Komore u mandatnom razdoblju 2014.-2018. godina, Tomici Jurinjaku i Darku Vargi.

Zajednička sjednica Skupštine starog i novog saziva OKKZŽ zaključena je zahvalom predsjednika OKKZŽ Davora Pleška na iskazanom povjerenju te jednoglasno potvrđenom novom mandatu, te upućivanjem riječi zahvale svim dužnosnicima starog saziva na dosadašnjem  obnašanju dužnosti, a dužnosnicima novog saziva uputio je poziv da se aktivno uključe u zajedničke aktivnosti za boljitak obrtništva u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ažurirano Petak, 12 Listopad 2018 20:04
 

Održan 10. sajam tradicijskih i umjetničkih obrta

E-mail Ispis PDF

U sklopu „Dana kajkavskih riječi Zlatar 2018.“ i ove godine u organizaciji Udruženja obrtnika Zlatar, održana  je u petak 28. 09. 2018. manifestacija pod nazivom Predstavljanje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i izložba tradicijskih i umjetničkih obrta, a u subotu  29. 09. 2018. deseti  puta po redu Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata i predstavljanje proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na sajmu predstavljeni su proizvodi izrađeni na tradicionalni  način, koji slijede folklorne obrasce našega kraja, a postupak i izrada nekih proizvoda, kao i  alati nisu je  mijenjali stoljećima,  kao što su proizvodi od gline rađene na lončarskom kolu na nožni pogon, proizvodi od kovanog željeza, ručno rađenje drvene igračke i tamburice, pletene košare, ručno rađeni unikatni nakit, unikatni suveniri rađeni od drvenih strugotina, u različitim bojama koja ovisi o vrsti drva.  i  sl.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva ponudili su svoje proizvode od aronije, zimnice, bućino ulje, sokove, džemove, voćne rakije, kupinovo vino, pčelinje proizvode i sl.

U petak,  tradicionalno pridružile su se i udruge iz Zlatara, tako da je  Gljivarsko društvo „Medenka“ iz Zlatara pripremilo  gljivarski kotlić u kojem su se našle preko  dvadesetak vrsta gljiva,  Športsko ribolovno društvo „Pastrva“ iz Zlatara  pripremilo  je  fiš paprikaš,  a  Udruga vinara i vinogradara Krapinsko zagorske županije „Pajdaš“ iz Zlatara predstavili i su vina  svojih članova.

Prvi puta ove godine.  u petak, na štandu je predstavljen rad korisnika Doma za odrasle osobe Lobor-grad, a kao i prošle godine, pridružila se  i Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske  županije koja je  predstavila  rad svojih članova u Udruzi.

 

Ažurirano Srijeda, 17 Listopad 2018 12:03
 

Prijavite se na seminar "Uvjeti poslovanja u Njemačkoj"

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Obrtničkom komorom za München i Gornju Bavarsku (HWK), poziva Vas da sudjelujete na seminaru „Uvjeti poslovanja u Njemačkoj“. Seminar će se održati u srijedu, 17. listopada 2018. godine u prostorijama Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49/I, Zagreb, s početkom u 13.00 sati.

Ukoliko razmišljate o širenju svoga tržišta van granica Hrvatske i Njemačka je zemlja u kojoj biste željeli ponuditi svoje robe i / ili usluge, ovakav je seminar odlična priprema za vas.

Kako pronaći nove kupce i koje zahtjeve njemačko tržište postavlja pred one koji na njemu posluju, samo su neka od pitanja na koja će vam ovaj seminar ponuditi odgovore.

Seminar će se održati na hrvatskom jeziku, a za sudjelovanje obavezna je prethodna prijava putem priloženog obrasca. 
Broj sudionika je ograničen kapacitetom dvorane. Sudjelovanje je besplatno.
Rok prijave je 15.10.2018.

Registracija sudionika je od 12.30 do 13.00 sati. Nacrt programa seminara, prijavnicu i privolu za obradu osobnih podataka pronađite u prilogu.

Sve dodatne informacije možete dobiti na telefon: 01/48 06 666 ili 072 000 026 od 8.00 do 12.00 sati.

Preliminarni_program_Njemacka.docx 89,76 kB

Prijavnica_za_seminar_Njemacka-2018.doc 104,00 kB

Privola za obradu osobnih podataka.docx 10,88 kB

 


Stranica 8 od 327

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15