OKKZZ.HR

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Prijava dohodka od zajedničke djelatnosti

E-mail Ispis PDF

Zakonom o obrtu predviđena je mogućnost obavljanja djelatnosti u kojoj sudjeluje više supoduzetnika u tzv. zajedničkom obrtu (čl. 33-35 Zakona o obrtu).

Ako takav obrt ostvaruje dohodak kao rezultat zajedničkog obavljanja djelatnosti, tada se taj zajednički dohodak treba prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave na Obrascu DOH-Z najkasnije do 31. siječnja 2019.

Dohodak od zajedničke djelatnosti utvrđuje se kao razliku poslovnih primitaka i poslovnih izdataka u određenom poreznom razdoblju. Primitke i izdatke evidentira se u jednom obrascu KPI za ukupnu djelatnost, odnosno zajednički obrt, i to neovisno o broju sudionika zajedničkog obrta.

Postupak utvrđivanja dohotka i porezne osnovice

DOHODAK = primici – izdaci obrta

- Plaće novozaposlenih osoba, prema čl. 44. Zakona o porezu na dohodak

- Državna potpora za naukovanje za obrtnička zanimanja prema čl.6. zakona o državnoj potpori

- Državna potpora za obrazovanje i izobrazbu prema Zakonu o državnoj potpori

- Izdaci za istraživanje i razvoj prema čl. 45. Zakona o porezu na dohodak

- Preneseni gubitak (5 godina) prema čl. 38. Zakona o porezu na dohodak

DOHODAK NAKON UMANJENJA

- Osnovni osobni odbitak prema čl. 14. Zakona o porezu na dohodak

- Darovanja do 2 % primitaka prethodne godine prema čl. 15. Zakona o porezu na dohodak

Attachments:
Download this file (DOH-Z.pdf)DOH-Z.pdf[ ]205 Kb
Ažurirano Četvrtak, 17 Siječanj 2019 12:47 Više...
 

Prijavite se na javni natječaj za stručnu i financijsku potporu ženama u poduzetništvu " Odvažna "

E-mail Ispis PDF

Produžen je rok za prijave na javni natječaj "Odvažna" za podršku ženama u poduzetništvu do 10. veljače 2019. godine.

U sklopu pilot-projekta poduzetnicama koje posluju već punih godinu dana, a u start-up fazi su razvile liniju proizvoda ili usluga, omogućit će se financijska podrška, pristup stručnim informacijama te prilike za poslovno umrežavanje kako bi dodatno uspješno zakoračile u fazu rasta i razvoja poslovanja.

Program podrške ekonomskom osnaživanju žena – ODVAŽNA pokrenule su tvrtke IKEA i Mastercard u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost te Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HRSPOR).

Početni fond za financijske potpore za Program "Odvažna" iznosi 250.000,00 kn, iz čega će se financirati provedba 3-5 razvojnih akcijskih planova ženskih poduzetničkih pothvata, u pojedinačnom iznosu do 75.000,00 kn.

Na natječaj se sa svojim prijedlozima razvoja poslovanja mogu prijaviti obrti, OPG-ovi, mikro i mala poduzeća (j.d.o.o. ili d.o.o.), zadruge te poduzetnički projekti u sklopu neprofitnih organizacija (udruga, privatnih neprofitnih ustanova i zaklada) koji su u pretežnom ženskom vlasništvu i/ili zapošljavaju najmanje 50 % žena, a koji na tržištu djeluju najmanje godinu dana.

Uz namjensku financijsku potporu, podržane poduzetnice dobit će obuhvatnu i kontinuiranu mentorsku podršku. Tijekom veljače održat će se edukativno - savjetodavna radionica sa svim finalistkinjama, a konačni rezultati natječaja za potpore Programa "Odvažna" bit će objavljeni početkom ožujka.

Detaljne upute za prijavu na natječaj, kojim IKEA i Mastercard žele doprinijeti ostvarenju pune rodne ravnopravnosti i prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici Zaklade Solidarna www.solidarna.hr/odvazna.

 

22. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

E-mail Ispis PDF

Iskoristite prigodu i prezentirajte svoje proizvode i usluge u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, koji će se održati od 09. do 13. travnja 2019. godine.

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova Hrvatske obrtničke komore na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru 2019.

Radi se o važnom proljetnom sajmu u Bosni i Hercegovini, koji brojkama od  preko 860 izlagača iz 27 država predstavlja kvalitetno mjesto prezentacije proizvoda i usluga, koje obrtnici i poduzetnici nude na tržištu i  na sajmu ih prezentiraju  posjetiteljima iz 40-ak svjetskih država.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar objedinjuje izložbe sljedećih djelatnosti: izrada alata, obrada metala, strojogradnja, hidraulika i pneumatika, auto-industrija, elektroindustrija, prerada plastičnih masa, drvna industrija, izrada namještaja, kemijska industrija, građevinarstvo, , komunalna oprema, medicinska oprema, informatika, grafika i izdavaštvo, turizam, tekstilna i kožna galanterija, kolektivni nastupi zemalja..

Ažurirano Četvrtak, 17 Siječanj 2019 12:25 Više...
 

Informativni kalkulator" Dobro je biti obrtnik "

E-mail Ispis PDF

Informativni kalkulator „Dobro je biti obrtnik“ jednostavnim načinom izračuna omogućuje individualni pristup za svakog obrtnika, temeljem kojeg će se moći odlučiti za najisplativiju vrstu oporezivanja

Naime, jedini organizacijski oblik poslovanja u Hrvatskoj koji može mijenjati svoj porezni status je upravo obrt. Jednom kad registrirate obrt, tada možete izabrati i način oporezivanja (paušalno oporezivanje, plaćanje poreza na dohodak ili plaćanje poreza na dobit). Ukoliko krenete s jednim načinom, a  naknadno zbog razvoja vaše poslovne situacije uočite da bi vam drugi način bio povoljniji, tada početkom godine možete vrlo jednostavno promijeniti način oporezivanja.

Kalkulator možete pronaći na: https://www.hok.hr/gospodarstvo/digitalno_poslovanje_obrtnika/kalkulator_dobro_je_biti_obrtnik

Ažurirano Srijeda, 16 Siječanj 2019 08:30
 

" Šaptačica poduzetnicima "

E-mail Ispis PDF

Putem YouTube kanala „Šaptačica poduzetnicima“ Đurđica Mostarčić, predsjednica Sekcije računovođa HOK-a, odlučila je podijeliti svoje znanje o funkcioniranju financijskog i računovodstvenog segmenta poslovanja.

Prateći ovaj kanal možete na jednostavan način podići razinu vaše financijske pismenosti, što je korisno za sve obrtnike i poduzetnike, ali i sve zainteresirane građane i pratitelje.

Link na kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCXN8D4H8pJs1je6bVvTNxHA/featured

Kroz tjedno objavljivanje videa doznat ćete sve o izmjenama propisa, rokovima za pravovremeno poštivanje zakonskih obveza, kao i naučiti razlikovati temeljne pojmove iz područja računovodstva i financija.

Mostarčić često održava seminare u okviru edukacija koje Hrvatska obrtnička komora diljem Hrvatske besplatno organizira za svoje članove pa podsjećamo da se sljedeći seminar "Pripreme za završni obračun 2018. godine i zakonske promjene na snazi od 01. siječnja 2019. godine" održava 21. siječnja u prostorijama HOK-a. Požurite s prijavom jer je broj polaznika ograničen! Više o seminaru na sljedećem linku:

Poziv na seminar "Pripreme za završni obračun 2018. godine i zakonske promjene na snazi od 01. siječnja 2019. godine"

Ažurirano Srijeda, 16 Siječanj 2019 08:09
 


Stranica 6 od 336

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19