OKKZZ.HR

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova

Predsjednik HOK-a i predstavnici hrvatskih prijevoznika na sastanku s ministrom Butkovićem

E-mail Ispis PDF

Sastanku koji je održan danas, 17. lipnja 2019. godine u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, uz predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, predsjednike Ceha prijevoznika HOK-a, Emilija Bajla i Borisa Kosa te ministra Olega Butkovića s pomoćnicima, prisustvovali su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Zbog nemogućnosti da koriste većinu graničnih prijelaza sa Slovenijom, prijevoznici iz Dalmacije i Slavonije trpe značajne gubitke u poslovanju, a gubitke trpe i proizvođači koji više nisu u mogućnosti u određenom roku dostaviti svoj proizvod u EU. Značajne posljedice zbog  ove odluke snosit će i turistički sektor RH zbog gužvi i kolona koje se očekuju na glavnim graničnim prijelazima na koje je usmjeren sav teretni prijevoz.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za zadnjem je sastanku dalo čvrsto jamstvo da ulaže sve diplomatske napore da se problem prelaska granice hitno riješi na dobrobit prijevoznika te je od komora i udruga prijevoznika dobilo podršku da na operativnom sastanku s Ministarstvom infrastrukture Slovenije, koji se na ovu temu održao 4. lipnja 2019. godine u Kranju, zatraži izmjenu Odluke na način da se hrvatskim prijevoznicima dozvoli neometan prijelaz na svim graničnim prijelazima, dok će RH sa svoje strane iste ustupke napraviti i za slovenske prijevoznike (Mursko Središće i podravska magistrala).

Budući da na sastanku održanom sa Ministarstvom infrastrukture Slovenije nije postignut konačni dogovor i finalno rješenje, na današnjem sastanku raspravljene su neke od mogućih opcija koje RH može poduzeti sa svoje strane. Ministar Butković je snažno naglasio da i slovenski prijevoznici trpe određene štete zbog ovakve odluke zbog čega se održava hitan sastanak između slovenskih komora i Ministarstva infrastrukture Slovenije 19. lipnja te ministar osobno polaže velike nade da će spomenuti sastanak ipak donijeti odgovarajuće rješenje i za hrvatske prijevoznike.

S obzirom da Slovenija već primjenjuje Odluku o zabrani i da hrvatski prijevoznici (posebice iz Dalmacije i Slavonije) snose značajne troškove zbog dužih ruta i čekanja na graničnim prijelazima, nužno je da Republika Hrvatska ima spremna rješenja ukoliko slovenska vlada ustraje na zabrani. U tom pogledu, predsjednik Ranogajec je predložio da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture hitno donese mjere reciprociteta, odnosno provedbeni akt koji će omogućiti jači pritisak hrvatske granične policije na slovenske prijevoznike koji ne dolaze iz pograničnih županija. Također, kao pomoć prijevoznicima iz Dalmacije, nužno je hitno uvođenje izvanrednog trajektnog prijevoza za hrvatske prijevoznike iz Splita, Zadra i Rijeke prema Italiji. Spomenute prijedloge Hrvatska obrtnička komora dostavit će i službenim putem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Ažurirano Utorak, 18 Lipanj 2019 10:46
 

HOK organizira besplatan seminar o eRačunu u javnoj nabavi za svoje članstvo

E-mail Ispis PDF

Seminar će se održati u utorak, 18. lipnja 2019. u 14,00 sati u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu, Ilica 49. Očekivano trajanje seminara je do 17,30 sati. Prijave za seminar podnose se na e-mail adresu:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , do 16. lipnja 2019. Broj sudionika je ograničen.

Zbog ograničenih prostornih kapaciteta, seminar je prvenstveno namijenjen obrtnicima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije, Sisačko-moslavačke Županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba te će biti organiziran u još četiri hrvatske regije, o čemu ćemo Vas naknadno obavijestiti.

Seminar će održati predavači tvrtke Elektronički računi d.o.o., koja je informacijski posrednik za slanje eRačuna, povezana sa Financijskom agencijom kao centralnim informacijskim posrednikom.

Podsjećamo da od 1. srpnja 2019. godine počinje puna primjena Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, što znači da na snagu stupa obveza izdavanja elektroničkih računa (eRačuna) za sve izdavatelje, odnosno dobavljače u postupcima javne nabave. S obzirom da se ovime po prvi put uvodi obavezno korištenje eRačuna u poslovanju tijela državne i javne uprave, ali i gospodarstvenika, Hrvatska obrtnička komora organizira besplatni seminar u svrhu upoznavanja svojih članova o provedbi Zakona i praksi izdavanja eRačuna.

 

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

E-mail Ispis PDF

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 13. do 19. lipnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

Nadzornim aktivnostima bit će obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost:

- G 47.1 – Trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama,

- I 56.30 – Djelatnost pripreme i usluživanja pića i

- N 77.11 – Iznajmljivanje i davanje u zakup (leasing) automobila i motornih vozila lake kategorije

Ažurirano Četvrtak, 13 Lipanj 2019 12:16
 

Prijavite se na Jesenski međunarodni sajam u Grazu - HERBSTMESSE 2019

E-mail Ispis PDF

Hrvatska obrtnička komora organizira i s 50% troškova standardno uređenog izložbenog prostora sufinancira kolektivan nastup članova HOK-a na Jesenskom međunarodnom sajmu u Grazu- HERBSTMESSE 2019, jednom od najvažnijih sajmova u Republici Austriji, koji će se održati od 03. do 07. listopada 2019. godine, na prostoru sajma u gradu Grazu.

Međunarodni sajam u Grazu je sajamska izložba s preko 800 izlagača iz 20-ak država, s velikom posjećenošću (oko 100.000 posjetitelja u 2018. godini) te je mjesto kvalitetne prezentacije proizvoda i usluga za obrtnike i poduzetnike koji žele u direktnom kontaktu s potencijalnim kupcima provjeriti kvalitetu svojih proizvoda i usluga, s ciljem izvoza te dolaska do novih poslovnih kontakata za buduće poslove, ne samo na tržištu Austrije već čitave Europske Unije.

Izložbeni program sajma u Grazu obuhvaća: međunarodna predstavljanja, alate i opremu za drvo i metal, opremu od inoxa, elektrotehniku, preradu plastike, gume, obradu metala, prehranu i ugostiteljstvo, namještaj i unutarnje uređenje, energetiku, opremu za prehrambenu industriju i ugostiteljstvo, turizam, proizvode široke potrošnje, tradicijske obrte, ručne radove, opremu za  zabavu i slobodno vrijeme.

Ažurirano Četvrtak, 13 Lipanj 2019 08:07 Više...
 

Od 1. srpnja 2019. puna primjena obveze zaprimanja i izdavanja e-Računa u postupku za javnu nabavu

E-mail Ispis PDF

Od 1. prosinca 2018. godine počela je djelomična primjena Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (Narodne novine broj 94/18).

eRačun time postaje obvezom za komunikaciju s državom u postupcima javne nabave sukladno odredbama Direktive 2014/55/EU, a od 1. srpnja 2019. godine počinje njegova puna primjena što znači da svi računi prema javnim naručiteljima iz postupka javne nabave, moraju biti elektronički računi, a izdavatelji računa više ne smiju izdavati račune na papiru.

U vezi s provedbom Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi doneseni su i njegovi pravilnici: 1. Pravilnik o tehničkim elementima, izdavanju i razmjeni elektroničkog računa i prtećih isprava u javnoj nabavi i 2. Pravilnik o vrsti i visini naknada za usluge zaprimanja i slanja elektroničkih računa za javne naručitelje u javnoj nabavi (Narodne novine broj 32/19).

 

Ažurirano Četvrtak, 13 Lipanj 2019 08:16 Više...
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 352

Važni linkovi

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Videozapisi - prezentacije obrtničkih zanimanja i tradicijski obrti i vještine

KATALOZI

Baner
Baner
Baner

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28